Umeåfamiljens företag får tungt designpris

Västerbottenskuriren 2019-02-15

Ett familjeföretag med starka Umeårötter har nu tagit emot en av världens mest erkända designutmärkelser. Andra vinnare i år är globala jättar som Apple, Samsung och Ikea.

av Anna Sundelin, [email protected]

Det är familjeföretaget Fascia Innovation, med många Umeåkopplingar, som nu har tilldelats det internationella Good Design Award för de nya produkterna M1 och M2 som är baserade på den senaste anatomiska forskningen inom fascia- och bindvävsbehandling.

Fascia Innovations vd Hans Bohlin verkar nu i Sollentuna, där företaget har sitt huvudkontor, men kommer från Umeå. Charlotta Bohlin i företaget är uppvuxen i Skravelsjö och styrelsemedlemmen Lena Bohlin är från Röbäck. Kurslärare på Fascia Innovation är Åke Renman, den förste osteopaten i Västerbotten, verksam i Umeå sen 2001.

Fascia Innovation har utvecklat ett friskvårdskoncept som gått från behandling av människor till utveckling av en innovativ behandlingsmaskin som numera även behandlar hästar med goda resultat.

– För oss har design alltid varit otroligt viktigt. En fysisk produkt representerar ett företags vision, värderingarna, vad du vill säga som ett företag. För oss innebär det att göra det så enkelt som möjligt för professionella terapeuter att hjälpa människor och djur, säger Hans Bohlin, Fascia Innovations VD.

I dag använder hundratals terapeuter runt om i världen de nu prisbelönta produkterna M1 och M2 för att öka rörligheten för människor och djur, i många fall med lindring för smärta i rygg och nacke, tennisarmbåge, frozen shoulder och muskelspänning.

Nikolaus Frank, industridesignern bakom de prisbelönta produkterna och vinnare av ett 50 tal designpriser genom åren menar att Fascia Innovation är unikt som företag.

– De har en förståelse för vikten av design, som oftast bara hittas i större företag och internationella brands.” säger Nikolaus Frank.

Detta är det andra och tredje Good Design Award för Fascia Innovation, som fick det första 2013.

Läs mer om Fascia Innovation