Västerbottens-Kuriren: Djupvåg fixar skadan

Västerbottenskuriren 2014-05-03

Storlaget Borussia Dortmund avvänder sig av det, tyska landslaget också. Nu ska djupvågen nå idrotten runt om i världen med hjälp av en gamma Umeåbo. – Det är en svensk innovation som vi passar på att börja introduktionen av här i Umeå, säger Hans Bohlin, innovatör och vd i företaget.

av Gunnar Johnsson, [email protected]

Djupvågor når, som namnet säger, djupt ner i kroppens olika lager. Dessutom påverkas fascian, en bindvävshinna vars främsta uppgift är att hålla muskler och muskelgrupper på plats.

– I Tyskland har man länge jobbat med en sådan här typ av behandling. Både tyska landslaget och inte minst Borussia Dortmund har avvänt sig av behandlingsformen, berättar Hans Bohlin.

Hans Bohlins maskin har redan vunnit ett designpris vid en mässa i Chicago och ska nu introduceras i Sverige, men senare också i resten av världen.

– Det här skapar rörelse. Det går att likna med en tumme som rör sig mellan 400 och 1000 gånger på en minut, berättar Hans Bohlin.

Dessutom gör det här inte på samma sätt som en mer traditionell behandling med hjälp av händerna.

– Den här är dessutom alldeles utmärk att använda i förebyggande syfte, säger Hans Bohlin och pekar mot den granatliknande djupvågsmaskinen.

Prehab i stället för rehab. Djupvågor är alldeles utmärkt i skadeförebyggande syfte enligt Hans Bohlin.

Just nu håller han på att visa upp maskinen för ett antal Sjukgymnaster, naprapater, och chiropraktorer som hjälper olika idrottsföreningar.

– Jag kommer att lansera en liknande maskin för behandling av hästar snart också, fortsätter Hans Bohlin som själv egentligen är civilekonom men som också gått som lärling hos en kiropraktor under några år.

– Metoden att behandla skador på det här sättet har funnits sedan tidigare. Maskinen gör det bara mycket snabbare och smärtfriare.

Tanken är att idrottsföreningar och andra ska kunna köpa eller hyra djupvågsmaskinen.

Läs mer om Fascia Innovation