”Jag tror att allt går om man vill” – Hans Bohlin

Möt Hans Bohlin, Fascia Innovations grundare

Hans Bohlin föddes 1962 och kommer från Umeå. Sedan Hans 1985 tog civilekonomexamen från Umeå Universitet har han jobbat inom bl.a. IT-utveckling, telekom, finans och handel, främst inom försäljning, marknadsföring och företagsledning. Hans har även gått som kiropraktorlärling i två år samt studerat Osteopati i 6 månader.

”Hans har ett helikopterperspektiv och ser snabbt helhetsbilder och kan snabbt komma till beslut. Grunden till detta är hans nyfikenhet och hans otroligt höga förmåga att ta till sig stora mängder information. Hans har en mycket bra förmåga att se människor och ge feedback på deras starka sidor. Hans har starka ledarskapsförmågor och jag kan varmt rekommendera hans erfarenheter och kunskaper” – Björn Ekengren

Intervju med Hans Bohlin

Hans Bohlin sålde sin sommarstuga och övergav en framgångsrik karriär inom näringslivet för att satsa helhjärtat på Fascia Innovation, ett friskvårdskoncept som gått från behandling av människor till utveckling av en innovativ behandlingsmaskin som numera även behandlar hästar med fantastiska resultat.

Hur kommer det sig att du startade Fascia Innovation?

Jag har alltid strävat efter att göra saker enklare och mer effektiva.

Under senare delen av 2000-talet fastnade jag för alternativa behandlingsformer och såg vilken stor nytta de kunde göra, dels för människor med t.ex. rygg- och nackvärk men även i förebyggande syfte som bättre balans och hållning.

Det var dessutom en bransch som kunde ha nytta av mer företagsamhet och ny utveckling, så jag kände att jag hade något att tillföra med min långa erfarenhet både som entreprenör och från många år i storföretag.

Så efter en hel del förberedelse startade vi Fascia Innovation hösten 2011 som ett friskvårdskoncept för att genom behandling av nacke och rygg hjälpa kunder till bättre balans och hållning.

Grundidén var att samla professionella terapeuter under samma plattform för att tillsammans bygga något större. Genom att göra saker enklare och jobba tillsammans tror jag att vi kan öppna upp för en helt ny utveckling.

Formen har förändrats men tanken bakom är fortfarande samma sak. Genom att sprida Swedish Fascia Vibes till så många som möjligt och ständigt vara öppna för att utvecklas och förbättra kan det bli en snabb kanal att sprida ny kunskap och forskning.

De senaste åren har jag till exempel tagit del av fascinerande ny forskning om framför allt fascia, och när det slår igenom kan det förändra hela perspektivet på hur vi ser på vård. Men systemet är trögt, det är fortfarande relativt okänt i t.ex. Sverige, trots att det har en enorm betydelse för hur kroppen fungerar.

Min vision är att Fascia Innovation tar bort den trögheten.

Fascia Innovation är mitt sätt att visa vägen till att göra saker snabbare, enklare och effektiva.

Varför utvecklade ni en maskin?

Våra tidigare erfarenheter hade lärt oss att ett verktyg krävdes för att på ett effektivt sätt behandla framförallt nackens muskulatur. Därför påbörjades arbetet med att utveckla en behandlingsmaskin hösten 2011.

Vid test av den första prototypen under våren 2012 insåg vi att terapeuter i allmänhet, inte bara de som behandlar nacke och rygg, kunde ha nytta av ett verktyg. Dels för att förbättra behandlingsresultat men även för att underlätta arbetsmiljön, då det är slitsamt att behandla kunder manuellt varje dag under flera års tid.

”Hans har en unik kombination av affärskompetens, empati och vision. Jag har under de senaste tre åren haft förmånen att lära känna Hans inom affärer och personligen och vill varmt rekommendera alla att göra detsamma. Jag är säker på att Hans kan få dig/er att se saker på nya, mer produktiva sätt med värme och medkännande.” – Anders Larsson

Maskinen har vunnit designpris och hyllats av kunder och terapeuter. Hur gick det till?

Jag tog kontakt med två duktiga ingenjörer, Ari Hakala och Krister Sjölander, och en välrenommerad industridesigner, Nikolaus Frank, som jag jobbade med i början av 90-talet. De första skisserna var fantastiska men sen dess har det hänt en hel del som påverkat utvecklingen.

Tidigt märkte vi att maskinen hade en positiv påverkan på bindväv. Bindväv/fascia är bland det hetaste inom manuell terapi i framför allt Tyskland och USA. Genom kunskapen från Tom Myers forskning kring ”Anatomy Trains” anpassades maskinen för behandling av fascia.

Vi har uppgraderat programvaran ett 20-tal gånger sedan dess för att få ut maximal effekt.

2018 gjordes en animation om hur Fascia Innovations och maskinen utvecklats genom åren

Om Fascia Innovation