Så sänkte Lena Bohlin sjukskrivningarna från 10 till 4 %

Hur gör man skillnad för sin personal?

Hans Bohlin är inte den enda i familjen som jobbar för förbättrad hälsa. Lena Bohlin, syster till Hans och nybliven styrelseledamot i Fascia Innovation lyckades sänka sjukskrivningarna från 10 till 4 % när hon var enhetschef för 300 personer på Umeå Universitet.

Här berättar Hans mer om Lenas arbete och hur det inspirerat honom

Många arbetsgivare som vi har pratat med de senaste åren upplever en problematik med att hålla personalen frisk. I ett alltmer stillasittande tjänstesamhälle med höga stressnivåer blir problem med ryggvärk och nackont vanligare, följt av sänkt livskvalite pga smärta, svårigheter att arbeta och vila och på sikt längre sjukskrivningar.

Personalansvariga försöker lösa problemen med t.ex. friskvårdscheck, gymkort eller en massör som kommer sporadiskt och behandlar personalen – men hur hittar man en lösning som verkligen fungerar och som får personalen att känna sig omhändertagna, att du verkligen gör något speciellt för dem, att du bryr dig.

Hur gör man något riktigt meningsfullt för att ge personalen en friskare vardag?

Min syster Lena Bohlin stod inför precis de här problemen som administrativt enhetsansvarig på Umeå Universitet, 200 anställda och sjuktal på 10 %.

Men sökandet efter en lösning fick vänta, då livet kom i vägen.

”År 2000 insjuknade min dotter i barncancer vilket skakade om mitt liv. Existentiella frågor kring vad är ett gott liv, vad är hälsa och hur vill jag leva mitt liv kom att prägla året på sjukhus under min dotters behandlingstid. Allt gick bra och hon är idag en frisk 30 åring med hela livet framför sig. Men väl tillbaka i tjänst så blev mitt fokus annorlunda. Jag ville utveckla ett arbetssätt för att få våra medarbetare inom Universitetsservice att bibehålla sin hälsa.”

Atlasbalans-Lena-Bohlin

Väl tillbaka bestämde sig Lena för att skrida till handling och implementerade tre handfasta lösningar som skulle få stor effekt.

  • Införa kostnadsfri avskild behandling för all personal på arbetsplatsen genom att anlita två massörer och en osteopat.
  • Terapeuterna hade 45 minuters behandling så att alla som hade möjlighet och behov
    kunde få behandling med kort varsel.
  • Öppna upp konversationer om välmående och synen på kroppen, från något maskinellt som stämplar in, till en levande organism med olika behov och förutsättningar. Det ledde i sin tur till att personalen började ta hand om sin egen kropp.

Kostnaden för lösningen blev lägre än förväntat och resultatet mycket bättre. 5 år senare hade sjuktalet sjunkit från 10 % till 4 %.

Kan man göra behandling och friskvård mer tillgänglig genom att föra in den i kontorsmiljö?

Jag blev väldigt inspirerad av Lenas arbete och har tillsammans med henne börjat se över hur man kan göra lösningen ännu bättre och tydligare för både personalansvarig och personal.

Lösningen fungerade, men det bökiga med traditionell massage/behandling är att den är avskild, avklädd, potentiellt kladdig med oljor osv samt att även en kortare behandling på 20-40 min är relativt lång i förhållande till arbetstid. Vi utgick från två frågeställningar:

  1. Kan man göra behandling och friskvård mer tillgänglig genom att föra in den i kontorsmiljö?
  2. Kan vi göra behandlingarna kortare utan att tappa effektiviteten, så att vi kan få in fler behandlingar mer ofta.

Under de senaste åren har vi börjat testa 5-10 min långa behandlingar med våra behandlingsmaskiner på mässor och hittat en metodik för att få stor effekt på kort tid.

Sommaren 2017 blev vi inbjudna till Ridsports-EM i Göteborg för att behandla personal och ryttare och hösten 2017 bjöds vi in av Volkswagen för att behandla besökare i deras montrar på hästshowerna på ELMIA och Friends Arena.

Resultatet blev tydligt som intervjun med Jörgen (10 min på EM) och Moa (10 min på Friends) visar och fördelen med behandlingen är att den är effektiv, den går att genomföra med kläderna på och den ger en tydlig effekt för den som blir behandlad.

Men behandling i offentlig miljö blev lite rörigt, eller snarare aningen otydligt och det ska helst inte se stökigt ut i Volkswagens monter – eller på ett kontor för den delen.

I slutet av 2017 tog vi därför beslut om att utveckla en ny lösning, en offentlig behandlingsstation.

Det ska bli spännande att se om vi kan förändra företagshälsan i grunden.

Hälsningar Hans Bohlin, VD Fascia Innovation

Fascia Innovation introducerar behandling i offentlig miljö

  • Behandling med 1-3 maskiner, når djupt, ökar rörlighet och avslappning, ger ett tydligt resultat.
  • Stor effekt på kort tid, lättillgänglig behandling med kläder på.
  • Designad för offentliga miljöer, väcker intresset för välmående, påminner personalen om att du bryr dig.
  • Är du intresserad? Klicka på knappen nedan och berätta mer om ditt företag.

Läs mer om Swedish Fascia Vibes by fascia innovation