Lanserar ny innovation – ”Kan bli en miljardindustri”

Västerbottenskuriren 2019-04-07

Ett familjeföretag med många Umeåkopplingar slår sig nu in i en ny bransch – nämligen förlossningsvården.

– Det här kan bli en miljardindustri om det får runt 10 procents genomslag inom EU, säger företagets vd.

Företaget Fascia Innovation har utvecklat ett friskvårdskoncept som behandlar bland annat hästar. I vintras tilldelades företaget det internationella Good Design Award för de nya produkterna M1 och M2 som är baserade på den senaste anatomiska forskningen inom fascia- och bindvävsbehandling.

Nu har deras maskin för behandling av fascia även börjat användas som smärtlindring vid förlossning. Detta av Cayenne Ekjordh, barnmorska sedan 1975.

– En mamma gick från panik till att nästan somna på tio minuter, berättar hon.

När Ekjordh själv testade behandlingen, även känd som fascia vibes eller djupvågsbehandling, blev hon fascinerad.

– Jag blev totalt avslappnad och kände mig som en pannkaka, berättar Cayenne Ekjordh.

Hans Bohlin menar att detta kan underlätta för kvinnor både före och efter förlossning och ge ett nytt perspektiv på förlossning inom EU och världen.

– Och visst finns det ett näringslivsperspektiv som kan skapa en ny exportframgång både av utbildning, tjänster och produkter. Det föds fem miljoner barn i EU varje år, säger Bohlin.

Fascia Innovations vd Hans Bohlin verkar nu i Sollentuna, där företaget har sitt huvudkontor, men kommer från Umeå. Charlotta Bohlin i företaget är uppvuxen i Skravelsjö och styrelsemedlemmen Lena Bohlin är från Röbäck. Kurslärare på Atlasbalans är Åke Renman, den förste osteopaten i Västerbotten, verksam i Umeå sedan 2001.

Anna Sundelin

[email protected]

Läs mer om förlossning med Swedish Fascia Vibes